Retrospectiva „Studenților de azi, profesioniștilor de mâine” în presa timișoreană, pentru 2014

Studentii de azi, profesionistii de maineFEBRUARIE 2014

Aflat în faza incipientă, proiectul este menționat de către presa locală în primul rând datorită faptului că s-a clasat pe primul loc în competiția de proiecte POSDRU. Familiarizarea presei și publicului cu tema proiectului nostru se face în mod gradual, printr-o prezentare inițială a obiectivelor și activităților proiectului.

Presa locală:

Articolul publicat sub titlul ”Universitatea de Vest din Timişoara s-a clasat pe primul loc în cadrul unui concurs de proiecte pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, cu proiectul intitulat “Studenţii de azi, profesioniştii de maine”” conține informații generale despre proiect, despre obiectivele și activitățile acestuia și citează spusele Rectorului Universității de Vest din Timișoara, prof. Marilen Pirtea, cu privire la prioritatea asumată de a sprijini absolvenții să își găsească un loc de muncă. Publicat în 19 februarie de Alex Neagoe la secțiunea ”Local”.

Articolul publicat sub titlul ”Universitatea de Vest Timişoara îşi va consilia studenţii pentru a se angaja mai uşor” prezintă principalele informații cu privire la proiect, obiectivele, activitățile și partenerii implicați. Publicat în 19 februarie 2014 de Robert Bloancă.

Articolul publicat sub titlul ”Universitatea de Vest Timișoara primește 20 de milioane de lei pentru consilierea studenților” prezintă principalele informații cu privire la proiect și citează cuvintele Rectorului Universității de Vest din Timișoara, prof. Marilen Pirtea, cu privire la prioritatea asumată de a sprijini absolvenții să își găsească un loc de muncă. Publicat în 19 februarie de M. Hoster.

Articolul publicat sub titlul ”Șanse mai mari pentru absolvenții Universității de Vest să își găsească un job! UVT a câștigat un proiect important” prezintă principalele informații cu privire la proiect și citează cuvintele Rectorului Universității de Vest din Timișoara, prof. Marilen Pirtea, cu privire la prioritatea asumată de a sprijini absolvenții să își găsească un loc de muncă. Publicat în 19 februarie, de Liliana Iedu.

Articolul publicat sub titlul ”5.000 de studenţi de la Universitatea de Vest au o şansă în plus în a-şi găsi un loc de muncă” prezintă principalele informații cu privire la proiect și citează cuvintele Rectorului Universității de Vest din Timișoara, prof. Marilen Pirtea, cu privire la prioritatea asumată de a sprijini absolvenții să își găsească un loc de muncă. Publicat în 19 februarie la secțiunea ”Știri”.

MAI 2014

Aflat încă la început, perioadă în care se constituie echipele de lucru atât la nivelul Universității de Vest cât și la nivelul partenerilor săi și se preiau responsabilitățile de către membrii acestora, acoperirea în presă a proiectului vizează clarificarea și completarea informațiilor generale despre proiect transmise deja în luna februarie 2014.

Presa locală:

Articolul intitulat ”Proiect de cinci milioane de euro la Universitatea de Vest din Timișoara pentru consilierea în carieră a studenților” transmite câteva informații generale despre activitățile din proiect, dar și informații cu privire la subvențiile de participare acordate studenților și îl citează pe dl. Prorector Mădălin Bunoiu care arată importanța pe care o au în demersul angajării pregătirea și adaptarea studenților la nevoilor actuale ale pieței de muncă. Publicat în 8 mai 2014 de Raluca Danci în secțiunea ”Învățământ” și ”Știri în prim plan”.

Sub titlul ”Ce măsuri ia Universitatea de Vest din Timișoara pentru ca absolvenții să-și găsească mai ușor un loc de muncă”, acest articol reia informații generale despre proiect și îi citează pe dl. Felix Toma și pe dl. Prorector Mădălin Bunoiu cu privire la activitățile din proiect și la necesitatea adaptării studenților la nevoilor actuale ale pieței de muncă   Publicat în 8 mai de Adriana Mîț în secțiunea ”Știri”.

OCTOMBRIE 2014

Odată cu începerea anului universitar și a activităților centrale din proiect, s-a intensificat și activitatea de promovare și informare a publicului larg prin intermediul mass-media și social media. Pagina de web și pagina de Facebook a proiectului au devenit funcționale și au transmis cu succes principalele știri și informații care interesează atât grupul țintă al proiectului, cât și potențialele companii partenere, publicul larg și presa. În același timp, au fost folosite pentru transmiterea mesajelor proiectului și promovarea activităților și alte site-uri de tip social media, precum paginile de Facebook ale altor instituții/departamente, bloguri sau Youtube.

În Newsletter-ul Universității de Vest din Timișoara pe luna noiembrie 2014 a fost publicat articolul de promovare a proiectului cu titlul ”‘STUDENȚII DE AZI, PROFESIONIȘTII DE MÂINE’ – Oportunități noi pentru studenții Universității de Vest din Timișoara!” Articolul prezintă cadrul general al proiectului și subliniază beneficiile de care se bucură studenții care se înscriu în proiect.

La nivelul activităților din cadrul proiectului, în luna octombrie 2014 Universitatea de Vest din Timișoara a găzduit trei Conferințe de Management al Carierei. Acestea sunt acoperite de presa locală și de site-urile de social media după cum urmează:

Presa locală:

Articolul cu titlul ”5 idei despre cum devii ‘angajabil’, în Conferința de Management din cadrul UVT” preia din Conferința de Management al Carierei din 16 octombrie 2014 (susținută de Diana Vitan Martinas și Florin Mihoc) informații și sfaturi utile studenților care își caută un loc de muncă. Publicat în 17 octombrie 2014.

În cadrul știrii intitulate ”Proiect SAPM – ‘Studenţii de azi profesioniştii de mâine’” sunt menționate informații generale despre proiect și se face trimitere către pagina proiectului.

DECEMBRIE 2014

În zilele de 9 și 10 decembrie s-a desfășurat Conferința de Dezvoltare Durabilă, promovată printr-un comunicat de presă, transmis presei în 5 și 8 decembrie.

Presa locală:

Sub titlul ”Program de inserţie pe piaţa munii a 5.000 de tineri, la Timișoara”, este preluat Comunicatul de presă cu privire la Conferința de dezvoltare durabilă din 9 și 10 decembrie. Publicat în 5 decembrie la secțiunea ”Educație”.

Sub titlul ”Conferință de dezvoltare durabilă”, este preluat Comunicatul de presă cu privire la Conferința de dezvoltare durabilă din 9 și 10 decembrie. Publicat în 8 decembrie la secțiunea ”Știri”.

În urma evaluării din punct de vedere cantitativ și calitativ a acoperirii în mass-media (și social media) a proiectului și activităților sale, au reieșit următoarele:

Proiectul a avut o bună acoperire în presa locală, știrile și articolele respective fiind încadrate de obicei la secțiunea Educație sau Știri.

Din punct de vedere al conținutului, materialele publicate au fost neutre, obiective, au avut un caracter informativ și util.

Unele dintre articole au strâns între 100 și 200 aprecieri/ vizionări (până la sfârșitul lunii ianuarie).

Având în vedere că, din punct de vedere al informațiilor și corectitudinii acestora, promovarea prin mass-media a fost realizată cu succes, propun ca, pentru perioada următoare, să avem în vedere realizarea de materiale care să conțină punctul de vedere al studenților din grupul țintă asupra proiectului. În aceste fel, imaginea proiectului va deveni mai complexă și mai fidelă caracterului său multidimensional.