UAIC – 26.03.2015 – Gabriel Mardarasevici

Conferinta de management al carierei organizata de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi in cadrul proiectului “Studentii de azi, profesionistii de maine” – proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. “Investește în oameni”

Invitat: Gabriel Mardarasevici, Antereprenor IT, cofondator – RADIX

Idei principale

 

Mă ocup de un business de IT, dar în interiorul companiei mai mult de jumătate sunt profil de absolvenți non-IT.
În școală învățați foarte multe lucruri, care cu siguranță, poate în acel moment, aveți senzația că sunt cursuri, seminarii, laboratoare de care poate v-ați fi putut lipsi. După 20 și ceva de ani de după facultate, orice activitate care era școlară sau non-școlară care a fost făcută cu interes, pasiune și unde efectiv am participat, și-a regăsit un loc în orice moment al carierei ulterioare.
Orice ați face, trebuie să faceți cu foartă multă pasiune. Doar în momentul în care veți încerca să folosiți aceste energii veți reuși în final să vă atingeți obiectivele.
Sunt fanul intrării dumneavoastră în antreprenoriat, chiar dacă la început nu trebuie neglijată o experiență completă – a începe nu neapărat în a deschide o afacere, ci de pe poziția de angajat. După ce vă antrenați puțin din această poziție de angajat vă încurajez să vă identificați și fiorul acesta de a porni pe propriile picioare și să dezvoltați ceea ce credeți că poate fi util pentru dezvoltarea carierei dumneavoastră și bineînțeles să se regăsească într-o cerință de piață. Este un moment în România – și este de foarte mult timp, după ’90 încoace – în care și dacă vă apucați de gogoșerie, firmă de IT, construcții sau webdesign, am convingerea că puteți reuși. Puteți reuși înconjurându-vă de oameni potriviți, voi acordând foarte mult timp acelui lucru și, evident, având foarte multă răbdare.
După ani de zile ca angajator, atitudinea este cel mai important atribut în momentul în care iau un colaborator în firmă. Nu întotdeauna experiența și expertiza anterioară, nu pot să am pretenția să fie pregătit pentru ceea ce am nevoie – am nevoie de un student sau un absolvent care să fie evident smart, deschis la minte și să aibă atitudinea corectă față de ceea ce urmează să facă și atitudinea corectă față de procesul de învățare continuă.
Trăim într-o lume a formării continue. Studiile nu se termină niciodată. Mai ales în aceste domenii tehnologice, nici unul dintre voi, dacă vrea să performeze, nu este scutit de această dulce povară.
Dacă sunteți atenți la condițiile pieței, dacă faceți lucrurile cu pasiune, dacă lucrați pe obiective – este foarte important să vă puneți un obiectiv și să urmăriți realizarea lui cu îndărătnicie – dacă sunteți sănătoși și sunteți niște oameni norocoși – pentru că și norocul are un rol – sunt convins că  puteți să reușiți acolo unde vă veți duce.
Aveți curaj. Uitați-vă în jurul vostru, nu uitați trenurile să treacă pe lângă voi, valorificați-le. Căpătați experiență de lucru poate chiar și într-o companie – nici acolo nu știți cum și care vă va fi viitorul.
Sunt convins că este dificil pentru voi să abordați antreprenoriatul acum sau în momentul în care terminați facultatea. Este un demers care înseamnă deja un bagaj de cunoștințe minimal. Să ai, pe lângă curaj, determinare, un bagaj de cunoștințe. Dar să nu-ți refuzi niciodată să te uiți și la oportunitățile din jur, să nu le neglijezi.
Dacă îți urmezi cu îndărătnicie calea și dacă tu transmiți această pasiune, sunt convins că vei găsi pe cineva care la un moment dat să o recunoască. Să nu capitulezi din acest demers. Voi trebuie să aveți răbdare cu voi înșivă.
A reuși să intri pe ușa aia [a unui director], să îți spui punctul de vedere, să îl captezi cinci minute ține de voi și de determinarea pe care o aveți. Cine a fost îndărătnic și a vrut să mă vadă, am cedat. Când un om este un insistent și nu își pierde răbdarea, înseamnă că deja are o calitate – am zis să mă văd cu el.
Când am terminat facultatea, nici măcare nu avea la cine să mă duc. Nu existau oameni de la care să învăț, de la care să cer nici job, nici măcar un sfat. Poate mi-aș fi dorit și eu să am – în timpul facultății sau la terminare – pe cineva care să ne țină un discurs în care să ne spună cum a reușit.
Uitați-vă ce se întâmplă astăzi în business în Praga, Varșovia și Budapesta. Aceste teritorii au 3-4 ani în fața noastră din punctul de vedere al maturizării afacerilor. Uitați-vă ce funcționează acolo și după 3-4 ani de zile sunt șanse foarte mari să le puteți replica aici.
Toți trebuie să învățăm. Nu contează ce cunoștințe ai acum, în acest moment. Le poți pierde, devin obsolete într-un timp foarte scurt, drept pentru care trebuie să o iei de la capăt cu învățatul. Dacă nu ești construit ca să pui mâna să o iei de la capăt și să ai grijă să te formezi continuu, atunci avem o problemă.
 E foarte important ca, uman, să fii construit ok. Să fii un coleg bun, să îți placă oameni, să îți placă să interacționezi cu mediul de care te înconjori. Poți să ai un profesionist genial, dar dacă el este o persoană dificilă, îți distruge toate echipa lângă care lucrează.
Nu mă uit neapărat la cunoștințele din acel moment, foarte rar mă uit la facultate.