UAIC – 30.04.2015 – Raluca Munteanu

Conferinta de management al carierei organizata de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi in cadrul proiectului “Studentii de azi, profesionistii de maine” – proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. “Investește în oameni”

Invitat: Raluca Munteanu, Business Development Manager, Iulius Group

Ideile principale

Deși o să vă pară un șoc, vă anunț că nu puteți să ajungeți manageri dintr-o dată. În ceea ce mă privește am avut un parcurs clasic în carieră până am devenit manager și sunt încă la început de drum. Ceea ce am învățat de-a lungul anilor este că nu întotdeauna știi unde vrei să ajungi și că de multe ori, drumul în sine te învață mai multe lucruri despre destinație. Un manager, în primul rând, trebuie să asculte, să fie foarte bine pregătit și să fie un exemplu pentru alții. Nu ajungi manager din prima, este necesar să parcurgi niște etape, cei care devin manageri peste noapte, după părerea mea, nu vor sta mult în acel post. Este vorba despre pregătire, muncă și puterea exemplului.
Dacă este un lucru pe care vi-l recomand la vârsta aceasta este acela că ar trebui să faceți parte din orice organizație care este bazată pe voluntariat. În momentul în care faci voluntariat, oamenii care sunt acolo nu sunt motivați de un aspect financiar și ca să le câștigi încrederea este un pic mai complicat. A fi arogant te exclude de la foarte multe lucruri și eu în AISEC am învățat pentru prima dată că trebuie să înveți să te integrezi, să asculți și să asculți chiar mai mult decât să vorbești. Al doilea lucru învățat a fost că o dată ce faci parte dintr-un ONG, lumea de acolo este pasionată de ceea ce face, este unită de aceleași valori, însă ca să îi câștigi rețeta este simplă: trebuie să muncești. Așadar, if you want to win the crowd, muncești și îți câștigi respectul.
Oamenii sunt mai importanți decât lucrurile în sine și se zice că dacă vrei să ajungi repede mergi singur, însă dacă vrei să ajungi departe, mergi împreună cu alte persoane. E foarte important să faci lucrurile cu plăcere și dacă iei fiecare lucru ca pe un joc, totul devine mult mai simplu. Mai este citatul acela că dacă faci ceea ce îți place, nu o să muncești o singură zi din viața ta. E foarte important să fii într-un loc unde să ai ocazia să încerci mai multe lucruri și să greșești fără ca să fie o presiune foarte mare pe tine.
Școala reprezintă cea mai bună experiență de învățare. Practica din timpul facultății, crearea de proiecte care permit interacționarea cu un număr mare de firme, m-a făcut să îmi dau seama că sunt mai multe de învățat de la școală decât dacă ai fi angajat undeva.
Am toată admirația pentru profesorii pe care i-am avut, deoarece au cultivat în noi competitivitatea și dorința de implicare. Știu că există un curent care zice că facultatea, notele și diploma nu sunt importante și că sunt acolo doar că să fie. Eu însă nu sunt de acord cu asta. Notele mari, dacă aveți 10 pe linie nu o să vă aducă mai ușor un job, nu este o garnție. Cu toate acestea, notele vorbesc foarte mult despre voi. În momentul în care vă duceți la un interviu și cineva se uită peste notele pe care le aveți, și vede un rezultat mai puțin promițător, nu înseamnă că persoana respectivă este una rea, însă spune ceva desprea ea: poate că nu a fost pasionată de ce a făcut, poate a avut alte priorități, poate nu este o persoană serioasă. Trebuie să găsiți un echilibru, nu trebuie să vă dedicați unei singure direcții, ci trebuie să găsiți o linie de plutire pentru toate lucrurile pe care le faceți: școală și activități extrașcolare.

Când am ajuns la facultate mi-am zis că trebuie să încep să construiesc lucruri. Sunt o persoană foarte proactivă, disciplinată și silitoare și deși la școală era bine, deja începeam să cochetez cu ideea că vreau să lucrez într-o companie mare, într-o companie multinațională. În acel moment am știut că îmi trebuie note mari și activități extrașcolare pentru a mă angaja la o astfel de companie.
Așa am ajuns în anul doi de facultate la AISEC, o organizație de tineri pe care o consider o imitație a unui mediu real care mi-a permis să învăț cum ar trebui să mă comport într-o organizație și totodată mi-a permis să greșesc fără să fiu taxată prea tare. Această experiență mi-a demonstrat că trebuie să mai lucrez la personalitatea mea, să o mai cizelez. În plus, mi-a arătat că trebuie să fiu mai deschisă la ideile celorlalți, să învăț cum să mă comport într-o echipă și cum să ascult. A fost prima lecție pe care AISEC-ul mi-a arătat-o și care m-a ajutat foarte mult.
M-am gândit că așa cum la orice produs trebuie să ne gândim la ceea ce își publicul țintă de la noi. E valabil și pentru mine, dar și pentru voi ca viitori angajați, să vă gândiți la ceea dorește angajatorul, la ce vă trebuie pentru a vă angaja la o companie multinațională. Atunci când ne marketăm, când ne vindem, trebuie să ne gândim la ceea ce ne definește, ceea ce ne face unic. Voi trebuie să arătați cu ce sunteți mai buni decât alții și prin ce vă diferențiați, trei-patru lucruri.
În plus, când mergeți la interviu, spuneți o poveste frumoasă despre voi, rolul unui CV este să vă obțină o întâlnire. Apoi, persoana care vă ia intreviul vă vede, vede dacă ați mințit, dacă ați înflorit, dacă aveți greșeli de ortografie sau gramaticale în CV sau dacă nu vă prezentați cum trebuie și nu sunteți îmbrăcat cum trebuie. Dar toate astea spun o poveste și voi, în final, sunteți un produs.
Atunci când faceți un document și acest lucru este valabil și la CV-ul vostru, trebuie să vă gândiți la ce își dorește compania la care voi aplicați și care este mesajul cheie. Apoi, aveți nevoie de trei argumente care vă susțin afirmația mesajului cheie. Gândiți foarte structurat și fiți axați pe obiective și pe modalitatea prin care să le realizați.
Vă îndemn să valorificați foarte mult timpul pe care îl aveți și să nu vă grăbiți să fiți angajați, cu toate astea să nu pierdeți niciun moment, încercați să faceți cât mai multe. Începeți din timp și valorificați-vă timpul liber pe care îl aveți, pentru că o să aveți o viață întreagă să rămâneți blocați 8-9 ore la birou. Suneți prea mici ca să faceți compromisuri. Nu aveți copii, nu aveți credite și dacă începeți de pe acum să faceți compromisuri, înseamnă că asta o să faceți toată viața.
În momentul în care vă alegeți primul job este foarte important să nu îl alegeți în funcție de câți bani primiți. Atunci când vă duceți la un interviu și primul lucru pe care îl întrebați este legat de salariul pe care o să îl câștigați. Asta o să spună despre voi, ca studenți, că nu sunteți preocupați să învățați. După părerea mea, primul lucru pe care ar trebui să îl întrebați la un intreviu este: ”care este parcursul meu de învățare în acest job?”. Dacă munciți cu pasiune și dacă vă dedicați jobului pe care îl aveți, banii vin într-un final. Nu îi setați ca pe un obiectiv principal, ei sunt un rezultat indirect. Pentru că dacă ești dedicat, devii mai bun, mai sigur pe tine și mai apreciat.
Când veți ajunge să lucrați vă veți da seama că este foarte greu să câștigați încrederea cuiva și este foarte ușor să o pierdeți. Încercați să aveți un parcurs coerent și consistent la serviciu, nu alternați perioadele de performanță cu unele în care nu performați. Important este să livrați în fiecare zi aceeași cantitate. Astfel veți construi încet, încet, încrederea managerului vostru în voi. Nu trebuie să vă învățați să munciți doar atunci când simțiți că este o presiune. A fi responsabil și a fi serios trebuie să fie asimilat ființei voastre. Rutina jobului este o etapă prin care trebuie să treceți și nu va fi deloc ușoară. Dar încercați să nu vă plângeți, ci să găsiți soluții pentru a merge mai departe.
Setarea priorităților în fiecare dimineață de muncă te poate ajuta foarte mult. În cinci minute îți poți face un ”to do list” iar pe parcursul zilei poți tăia din ceea ce ai realizat deja. Este un exercițiu foarte bun. Indiferent de ceea ce faci și cât de sigur ești de tine, întotdeauna fă cât poți tu de bine. Orice faceți, dați 100% din voi și vă asigur că o să puteți dormi liniștiți noaptea.
Indiferent în ce cameră intri, identifică-le pe acele 3 persoane care pot face o diferență pentru tine din punct de vedere profesional. Și o dată ce i-ai identificat, fă-i să te remarce. Dacă la început te întrebi ce job vrei să ai, în ce direcție vrei să profesezi, care sunt căile prin care poți avansa în carieră, cum să dovediți, cum să vă remarcați și cum să fiți apreciați. După primul job și după ce lucrezi de vreo 2-3 ani, începi să te întrebi cum vrei să fie viața ta. Viața nu înseamnă numai muncă, trebuie să existe un echilibru în ceea ce faceți.
E important ca într-o echipă să împărtășiți cu toții aceleași valori, aceleași obiective, pentru că deși nimeni nu este perfect, o echipă poate fi. O firmă este foarte tare definită de personalitatea liderului, oamenii sunt aleși după asemănarea managemantului deoarece organizația îi caută pe acei cu care poate împărtăși aceleași valori. La un moment dat, nu îți mai alegi jobul, ci managerul direct, pentru că el îți facilitează promovarea. După 8 ore de muncă începi să semeni cu cine lucrezi. Nu vă uitați neapărat la firmă și la renumele ei ci uitați-vă cu cine lucrați. Găsiți-vă un mentor, o persoană cu care rezonați, de la care simțiți că aveți ce să învățați, indiferent dacă este un profesor, un manager de la o firmă la care nu lucrați, discutați cu el și mai ales ascultați.
E foarte important ca atunci când vă duceți la un interviu să fiți expansivi, dar respectuoși, deorece persoanele care se uită la voi vor să vadă că gândiți. Nu fiți timizi și dați tot ce puteți pentru ca în acele 5 minute omul din fața voastră să afle cât mai multe despre voi. Creați-vă un plan. Întrebarea despre unde te vezi peste 5 ani, deși pare un clișeu este foarte importantă. Deși nu poți fi sigur unde vrei să fii peste 5 ani, este bine să ai o strategie. O dată ce ați stabilit-o, începeți să construiți în jurul ei.
Un alt sfat pe care aș îndrăzi să vi-l dau este să munciți foarte mult, să dați 100 % din voi, nu întotdeauna este facil drumul pe care îl alegeți, o să aveți parte de obstacole, dar în final acestea vă vor testa determinarea de a reuși. Motivația este importantă dar nu suficientă, încercați să vă cultivați un obiciei din a livra lucrurile așa cum trebuie. Repetitivitatea și disciplina personală vă pot ajuta ca să avansați în carieră.
Deși munciți mult, să nu uitați să trăiți, pentru că un om nu e definit doar de munca pe care o face, ci de oamenii cu care se întâlnește și de locurile pe care le-a vizitat. Cultivați-vă pasiuni! Spre exemplu, la interviu eu întreb unde a fost persoana respectivă în ultimul concediu și ce a văzut acolo, care e ultima carte citită, care sunt pasiunile sale.
Și nu în cele din urmă, trebuie să aveți răbdare, mai ales cu voi.